måndag 13 maj 2013

Läsa högt!


Högläsningen i Sverige minskar. Föräldrar och andra vuxna läser mindre och mindre högt. Samtidigt sjunker läsförståelsen hos barn och unga visar flera forskningsrapporter och lästester. Det finns ett samband. När man läser högt för små barn får de en språklig grund att stå på. Barn som blir lästa för blir bokvana och har större chans att själva bli duktiga läsare. Barn som läser mycket blir duktiga inte bara i svenska utan även i andra ämnen som matematik och naturvetenskap.

Men det är också härligt och mysigt att läsa högt för sitt barn. Att sitta eller ligga tätt ihop och tillsammans uppleva äventyren i böckerna är härligt både för vuxna och barn. Att fortsätta läsa högt för barnen när de kan läsa själva är också viktigt och meningsfullt.  Förutom att det är roligt så får barnen uppleva ett språk som de inte kan tillgodogöra sig själva vid egen läsning. Läs högt så länge barnen vill lyssna!

I Järfälla satsar vi under året på att sprida högläsningsglädje till föräldrar, pedagoger, mor- och farföräldrar.  20 mars bjöd biblioteket i Jakobsberg in till en kväll för vuxna om högläsning. Vi var två barnbibliotekarier som presenterade högläsningsböcker för olika åldrar. Dessa tips vill vi sprida till alla som är intresserade. Så här kommer en resumé av vår bokpresentation (klicka här för en PDF-fil med alla boktipsen!):

Bilderböcker
Bengtsson, Gummi-Lisa hittar hem. Badankan Gummi-Lisa och några vänner kommer på avvägar från leksaksfabriken och hamnar i havet. I havet finns fiskar som gärna äter gummiankor. Fantastiska illustrationer av Anna Bengtsson.

Kapitelböcker för 5-6-åringar
Gustafsson, Ville och Vilda kanin. Denna bok passar ypperligt att läsa för en 5-åring. Kapitlen är korta och  historien är spännande. Ville Kanin kommer av misstag ur sin bur på bondgården och lär känna skogen.  I skogen hota många faror för en liten kanin, men tillsammans med sin nyfunna vän Vilda Kanin får han smak för det fria livet.

För barn 6-9 år
DiCamillo, Edward Tulanes fantastiska resa.  En riktig saga, en filosofisk berättelse om den vackra porslinskaninen Edward. Han älskas av Abilene men kan inte känna kärlek för någon annan än sig själv. Han har fina sidenkostymer och en fin guldklocka, han har allt. Men så en dag faller han överbord rakt ner i det djupa havet, och där börjar hans resa. Han möter alla slags människor, han hamnar hos olika ägare och upptäcker att alla människor inte är goda. Han upplever ensamhet, sorg, glädje och också kärlek. Så förändras sakta den känslokalla lilla kaninen och han lär sig att ge kärlek tillbaka. Korta kapitel, vackra illustrationer, en fantastisk berättelse som man blir berörd av.

För barn från 9 år
Dahl, Häxorna. Rolig och spännande bok om pojken som plötsligt befinner sig på Häxornas årsmöte.  Farligt och krångligt blir det.

Från 11 år
Appelt, Flickan och havet. En bok om längtan och kärlek. Tioåriga Tana längtar efter sin mamma. Hennes mamma är en sjöjungfru, som återvände till havet när Tana föddes, det har Signe berättat.  Tana bor med Signe vid Mexikanska Gulfen i Texas. Handlingen utspelas under ett dygn, men berättas med många återblickar på Tanas första år. Så kommer kvällen när månen ska bli blå, Signe ska laga sin berömda gumbo och Doug ska sjunga sin fyrordiga sång. Men allt blir fruktansvärt fel. Några krabbor ställer till det och plötsligt bestämmer sig Tana för att för första gången ge sig ut på havet för att träffa sin mamma för att få ett råd hur hon skall lösa allt hon ställt till med. Boken har allt: magi, äventyr, sorg och kärlek.

LÄS FLER TIPS HÄR! (PDF-format)


1 kommentar:

Sanna sa...

Obs det är också väldigt trevligt med högläsning mellan vuxna. En av de mest romantiska och mysiga saker man kan syssla med som par, bland annat.