fredag 12 februari 2010

Musikalen Rent!

Ska på musikal ida´ tralala.
Vart då? Vart då?
Vart ska du gå?

Jo, jag ska sitta i biblioteket till strax före sex, sedan ska jag stänga av datorn, skyffla ut de sista överambitiösa eleverna som sitter här på fredagkvällen, stoppa pennan bakom örat, släcka och gå tvärs över korridoren till aulan. Dit har Broadway och Manhattan flyttat, om än bara för en ynka vecka. Det är nämligen så här, att vartannat år sätter skolan upp en hejdundrande musikal, med hjälp av tvåans och treans musikesteter. De hamrar och sjunger, sminkar och stressar månader i sträck för det här. De senaste veckorna har lärarna inom musikestetprogrammet gått från att se förtvivlade ut rakt genom stressade över till entusiastiska och nu traskar de runt och ser lagom beslutsamt euforiska ut. De lutar sig tillbaka i lärarrummet mot soffryggstöden och säger med sitt kroppsspråk att ”Vänta bara, det här är riktigt bra.” De senaste veckorna har musikesteterna haft det mäktiga privilegiet att de dessutom fått ta kaffe ur lärarnas kaffeautomat. Det ni! Det hör inte till vardagen. Så de som inte drack kaffe innan lär väl göra det nu. Det måste betyda att det är något stort på gång.

Det är en tioårig tradition på SAM-gymnasiet att sätta upp musikaler, och låta tvåorna och treorna spela och göra allt kringarbete tillsammans med utbildade handledare. Detta blir musikesteternas projektarbete, och det verkar vara så underbart kul! Skönt dessutom att ha sitt projektarbete klart redan efter andra ring, tänker jag. Genom åren har eleverna satt upp Jesus Christ Superstar, Grease, en nyskriven musikal om Schlagerfestivalen, för två år sedan Hair och nu med början imorgon Rent!

Musikalen är tillgänglig för allmänheten, så klart. Biljetter får man tag i via Ticnet och den spelas ända fram till den 21a februari. Utan att ha sett den uppmanar jag er ändå att se den. För att den antagligen är jättebra. För att eleverna som medverkar är bedårande, även när de inte står på scen. Och ni kan få möjlighet att kika in i det eminenta, vid den tiden på dygnet stängda och nedsläckta gymnasiebiblioteket genom en ruta. Det går inte av för hackor!

Inga kommentarer: