
Idag pratar jag om en otroligt skojjig ny serie som heter Klant & Kompani av Ingelin Angeborn. I första boken Kartkatastrofen får man lära sig hur man absolut inte ska göra när man orienterar - som att slita sönder kartan och sparka bort sin ena sko till exempel. I uppföljaren Klockkatastrofen får man tips och råd på hur man får en ovillig hund att bajsa - förslagsvis just den hunden som har ätit upp farfars farfars farfars ovärderiga guldklocka som man har "lånat" utan att fråga. Böckerna är lättlästa med dråpliga, drastiska fulsnygga illustrationer av Jenny Karlsson.

Ungarna är i den där härliga åldern när läsmotståndet oftast har gett vika och avkodandet har förvandlats till ren lustläsning. Flera berättar om hur man får "bilder i huvudet" när man läser.
Jag känner mig så oerhört priviligerad som gång efter annan får träffa alla dessa härliga barn som ger mig förtroendet att få hjälpa just dem att välja böcker. De flesta kan vid det här laget sätta ord på vad de gillar och inte gillar att läsa. Det är bara så häftigt tycker jag. De har läst så mycket nu att de börjar identifera sin egen boksmak.

Under natten som var blåste en fruktansvärd storm in över Björkhagen. Kvinnan vaknar av att två stora träd blåser ner över hennes hus. På morgonen när hon går ut för att inspektera förödelsen ser hon att träden har inte blåst ned utan någon har under stormens öronbedövande dån passat på att fälla träden med motorsåg.
Det är här Kalle kommer in i bilden. Kalle är tillsammans med sin kusin Dilsa ett oslagbart team när det gäller att lösa mysterier. Jag gillar böckerna om Kalle och Dilsa mycket för att mysterierna får en social kontext. Det är sällan som brotten begås av utpräglat onda människor, utan ofta är det någon som är ensam och olycklig och låter brotten vara ett rop på hjälp. Det är en ganska trevlig människosyn att förmedla till unga idag. Boken om Kalle får bli dagens sista boktips. Efter några milda förmaningar om att varje bok har sin egen plats i biblioteket släpps barnen lösa...
Och vips är det massor, massor av bokfrågor att svara på. De de letar och reserverar så det står härliga till. De tipsar varandra om älsklingsböcker och de hänger mig i koftan (kulturkoftan?) och har hur mycket som helst att säga.
En liten tjej packar ner del 2 och 3 i av en bokserie som hon håller på med. "Jag älskar verkligen biblioteket" suckar hon nöjt och drar ihop dragkedjan till sin fullproppade ryggsäck. (Bibliotekarien ler lyckligt och konstaterar att även denna onsdag blir hon riktigt, riktigt glad över sitt jobb)
När nästan en timme har gått så har alla barn lånat böcker och börjar traska ut från biblioteket mot bussen. Längst bak går deras lärare och kånkar på kassvis med böcker som de ska få läsa när de kommer tillbaka till skolan.
Lite i förbigående hör jag en liten kille muttra trumpet: "Och varför, VARFÖR, får vi inte läsa på bussen".
Är det läsglädje eller? Jag bara frågar.
/Sarah utas
5 kommentarer:
Varför får de inte läsa på bussen, egentligen?
Tack för tips på nya böcker! De där katastrofböckerna verkar vara något för sonen. Han har plötsligt kommit in i nån slags backlash efter en period av ohämmat lånande och läsande, och hamnat i attityden "det finns inga roliga böcker". Men vi såg i Barnens Bokklubbs tidning härom dagen att det fanns en uppsjö Sune-böcker vi inte hade läst, och de här verkar ju vara klockrena! Kalle Skavank finns det väl en helt ny, tror jag? Branden vid Söderbysjön heter den visst. Har ni fått in den?
Svar till Andreas: Åksjuka! säger jag, vis av erfarenheten.
Branden vid Söderbysjön är beställd till samtliga bibliotek i Järfälla men har inte kommit än.
I Angeborns katastrofserie är en tredje del på väg till biblioteket: Kaninkatastrofen.
Man kan ställa sig i kö på båda böckerna antingen på vår webplats eller genom att komma in på biblioteket.
Andreas: Kanske är läraren rädd att någon ska glömma sin bok på bussen.
Du får fråga läraren nästa gång, Sarah!
Synd om dem är det i alla fall, som inte får läsa på bussen. Restid är ju bästa lästid!
Skicka en kommentar