torsdag 19 augusti 2010

Varför så mycket genus i bilderböcker?

Jag har tänkt en del på genus och bilderböcker den senaste tiden. Varför är det egentligen så mycket genus i bilderböcker? Varför är det så få bilderböcker som är helt befriade från kön? Är det viktigt att hela tiden veta vilket kön en karaktär har. För de vuxna? För barnen? Bilderboksvärlden befolkas av barn, djur, nallar och andra varelser som borde kunna vara helt könlösa men så är sällan fallet. I min treårings värld är ju den enda skillnaden mellan tjejer och killar att man kissar med olika saker...
Stina Wirséns utmärkta böcker i Vem-serien är till största del könsbefriade men ibland dyker det upp ett han eller hon. Varför när hon i de flesta fall inte använder sig av personliga pronomen eller namn utan lilla nalle, fågel, katten etc Varför inte vara konskvent? Och varför har pappa nalle en blå näsa och mamma nalle rosa näsa? Och i böckerna om fåren Bu och Bä förekommer visserligen inga han eller hon men Bä har en rosa rosett och brukar vara lite mesigare och Bu blå kläder. Det kanske är väldigt subtilt men ändå att märka ut kön!

Det finns också de som gör böcker som vänder lite på könsroller och det är bra men jag kan ändå inte komma ifrån känslan att de böckerna känns så tillrättalagda. Det finns dock bra böcker med fina porträtt av killar och tjejer som varken är könssteretypa eller tvärtom, tex Pija Lindenbaums eller Emma Adbåges böcker men jag skulle gärna se fler böcker som är helt genusneutrala!

Jag läste nyligen Verktygsapan av Chris Monroe och den är bra och roligt men jag blev lite irriterad på alla han. Apan heter Chico bom bom och om man hade skippat alla personliga pronomen hade apan inte haft något kön vilket hade känts rätt befriande. Visserligen hade man nog som vuxen tänkt: apa med verktygsbälte=pojke men om man som barn inte har de tankeramarna ännu så antagligen inte... Man kan ju också prova att byta han mot hon vilket jag provade men då uppstår samma känsla som i omvända könsroller-böcker: Åh vad "genus-rätt" med en flicka som gillar verktyg. Jag provade också att använda det könsneutrala pronomenet hen som har börjat användas i vissa sammanhang. Barnen (1 och 3) reagerade inte men inte heller när jag blandade han och hon om samma person i samma bok.

Några tips på några bra könsneutrala bilderböcker:
Monster-böckerna av Kalle Güettler
Min bok och Boken om boken av Anna Ribbing
Bäbis-böckerna av Ann Forslind
Böckerna om Micklan av Lena Arro


Så please alla fantastiska svenska bilderboksförfattare, lite mer genusbefriat, tack!

Finns det fler mer eller mindre könlösa bilderböcker? Tipsa!

2 kommentarer:

fru Avigt sa...

Glöm inte Geffenblads Prick och Fläck! Underbara.

Anonym sa...

Till bokmässan kommer bilderboken Världens mamma och en katt på Vombat förlag.