tisdag 22 september 2009

I love skräck

Jag tycker mycket om skräck. Jag tycker nästan mer om idén skräck än själva skräcken. Det svarta, det hopplösa, det galna, det undermedvetna och det estetiskt vidrigt vackra är enligt min uppfattning kanske vår världs mest fascinerande kultur. Samtidigt som skräcken har funnits så länge det har funnits liv på jorden så fortsätter skräcken att alltid vara modern - uppdaterad. De mest populära skräckfantasifostren lever vidare - se bara på vampyren, har den någonsin varit så populär som nu?

SVT sänder just nu en serie om skräck, Skräckministeriet, som efter tre avsnitt känns mycket givande. Inte bara har de intervjuat intressanta personer, hela upplägget på serien får det att krypa i kroppen. Precis så som det ska vara. Och att det dessutom finns att tillgå på SVT Play är ju höjden av lyx! Nu har jag dessutom missat skräckminiserien Mannen under trappan med Jonas Karlsson i huvudrollen, men det är lätt fixat - SVT Play!
Jag måste ju givetvis redan nu börja lobbya för Skräckbiblioteket som går av stapeln 30 oktober, inför Halloween. Jakobsbergs bibliotek transformeras till en vampyrkrypta, en zombietillhåll och en mardrömsliknande kleggig alienhåla.... Eller njae. Men närapå! Personalen kommer vara utklädd, och du kan gå en fasansfull tipspromenad med kusligt vinnarpaket eller se vad som gömmer sig i bibliotekets allra mörkaste hörn.... Fick jag som jag ville skulle hela biblioteket släckas ned och vi skulle rassla runt i lokalen - alldeles ickemänskliga. Men jag vet att folk vill plugga - även om det är night of terror. Så jag håller väl lamporna tända då...!
Hiskeligt välkomna då!

1 kommentar:

Katrin sa...

Jag kryper runt i soffan av Mannen under trappan, den är riktigt läskig! Och bra! Förstår inte hur jag fixade boken, minns den mest som oerhört tragisk.

För att inte tala om senaste avsnittet av skräckministeriet, om japansk skräck, det var ruggigt. Varför plågar jag mig, undrade jag och frågan varför vi fascineras skräck besvarades i programmet.