måndag 15 mars 2010

Hur märks spelen på biblioteket?

Foto: Mattias Pettersson

Kolla bilden här ovan. Reklam för Battlefield: Bad Company 2 i Stockholms tunnelbana! Det betyder att spel är stort – riktigt stort. Alla som håller på med spel vet redan detta.
Numera säger det bara SWISCH! så har Bioshock 2 sålt i imponerande tre miljoner exemplar på mindre än en månad. Hur märks det på biblioteken? Hur märks det i omvärlden? Inte så mycket va? Ponera att någon deckare skulle sälja i samma upplaga på samma korta tid. Eller att en bioaktuell film drar samma antal besökare. Visst sjutton märks sådant. Spelvärlden lever dock större delen av sitt liv i skymundan.
Branschen brottas fortfarande med samma problem som filmen gjorde på åttiotalet ("Våldsamt! Skadligt! Farligt!"), trots att spel knappast är ett nytt medium. Förutfattade meningar och okunskap är roten till förvirringen, men det blir sakta men säkert bättring på den fronten. I Europa är medelåldern på de som spelar ungefär 30 år. I USA ännu högre, och i takt med att framför allt Facebook-spelandet ökar så ökar även medelåldern.
Jag och Sara skriver en del om detta i det nyhetsbrev om tv-spel som vi skickar ut en gång i månaden. Vi skriver om spel där man definitivt kan ana en vuxen ton, den här gången om Heavy Rain och Bioshock 2, men även om Final Fantasy XIII, samt en del om åldersgränser och krig.
Och för den som undrar med tanke på bilden ovan: Ja, vi kommer troligtvis att köpa in Battlefield: Bad Company 2.

Har du inköpsförslag när det gäller spel, eller undrar över något annat som rör spel och bibliotek, så kontakta gärna mig.
Glöm inte att du som prenumererar på vårt nyhetsbrev har förtur i reservationskön på alla nya spel som vi köper in. Anmäl dig här. Att låna spel hos oss är givetvis gratis.

Inför väntan på att Bioshock 2 ska hitta ut till vårt tv-spelsfack rekommenderas följande klipp, där en vansinnigt skicklig japan sågar fram sin alldeles egna Big Daddy till tonerna av underskön musik:


2 kommentarer:

Taru sa...

Att fler och fler medelålderstanter (jag inkluderat)fastnar i Farmville på Facebook innebär tyvärr inte att toleransen eller förståelsen för spel på bibliotek kommer att öka. Jag tror inte att Facebook-spelare räknar sig själva som dataspelare.
Men jag hoppas att framtiden blir ljusare för dataspel på bibliotek. Sakta men säkert kommer ert och många andras arbete bära frukt. Det är min fasta tro.

Mattias sa...

På lång sikt tror jag att förståelsen kommer att öka, men det går löjligt segt.