tisdag 27 januari 2009

Mer gotisk skräck till folket!

"Det var ett ogudaktigt ljud, ett av de lågmälda, lömska våldföranden på naturen som inte borde finnas till. Om man kallade det en slö klagan, ett kvidande i fördömelsens våld eller ett uppgivet ylande av en kör av pina och hemsökt, själlöst kött skulle man missa dess allra djupaste vedervärdighet och själskväljande övertoner.”
(H P Lovecraft, ”Fallet Charles Dexter Ward”)

Gud i himlen så ljuvligt! Å vad jag älskar häxmästaren från Providence!
Måhända kan det tyckas lite barnsligt att vurma för fantasterier och svartkonst i vårt upplysta tidevarv. Att trollbindas av krälande suggestioner från den hissnande avgrunden. Men som jag njöt när jag upptäckte att Vertigo förlag beslutat att ge ut en serie ”gotiska skräckklassiker”. Mmmm. Tydligen finns det meningsfränder som ruvar i skuggorna. Att den nyutgivna titeln, liksom ett par andra av Lovecraft, finns på bibblan är en självklarhet. Det blir förvisso inte något bönfallande om läsning denna gång men, eller förresten, jo kanske ändå…
(Pröva även ”Borgen i Otranto”– "världslitteraturens första skräckroman”, skriven i ett tillstånd av mystisk besatthet 1764 av engelsmannen Horace Walpole)

3 kommentarer:

Elisabet sa...

Ljuvligt! Måste passa på att tipsa om Skräckens Labyrinter på bok-cd. Uppläsare: Ernst-Hugo. Kan det bli bättre?

Andreas H sa...

Härligt! Beställde den bums!

Anonym sa...

Vill tipsa om den nya svenska gotiska skräckromanen "Den gråtande madonnan på Monte Pino" av Mattias Lönnebo. Missa inte den!