tisdag 8 juni 2010

Om jämställdhet i Järfälla och Sydafrika

Vad har Kalmar, Köping, Regionbibliotek Stockholm och Sydafrika gemensamt?
Jo, alla har de hört av sig till Järfälla folkbibliotek under våren för att höra om vårt jämställdhetsarbete.


Foto: Kerstin Gerén

Allt började hösten 2006 när Helena Sköld samlade en grupp med representanter från de olika biblioteken i Järfälla. Vi gnuggades i de jämställdhetspolitiska målen, genussystemteorin och fick allt eftersom tiden gick, och projektet fortskred, upp ögonen för vad som är jämställt och vad som inte är det.

Jämställdhet betyder att män och kvinnor har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter i samhället.

Bibliotekets besökare står i fokus för vårt arbete. Hur kan bibliotekets verksamhet, service och bemötande av dig som besökare bli mer jämställt?


Foto: Kerstin Gerén

Vad handlar det om?
Jo, alla som vänder sig till biblioteket ska bli bemötta som individer. Biblioteket är en demokratisk institution och personalen bör inte bemöta dig efter något invant könsmönster. Verksamheten ska vara rättvis, dvs du ska få valuta för dina skattepengar.

Om en förälder vill låna böcker till sin dotter eller son förutsätter vi inte att flickor gillar vissa böcker och pojkar andra. Nej, vi frågar efter barnets intressen och försöker hitta rätt bok för just det barnet.


Foto: Kerstin Gerén

Hur ser det då ut på biblioteket och vad kom vi fram till? Jo, det är nästan lika många kvinnor och män, pojkar och flickor som besöker biblioteken. Männen och kvinnorna gör dock olika saker. Kvinnor har oftast ett ärende, t ex att låna böcker till barnen, en äldre släkting eller till sig själv. Hon har oftast inte tid att läsa på plats utan lånar hem. Männen är oftare på biblioteket på sin fritid. De har tid att strosa runt och välja, men även att läsa på plats. I tidnings- och tidskriftsrummen är det flest män som sitter och läser.

När det gäller bibliotekspersonalen är de flesta kvinnor. Samtliga chefer är kvinnor. De ledande politikerna, som fördelar pengarna, är dock män.


Foto: Mattias Pettersson

Vad har vi gjort sedan vi började arbeta mer medvetet med jämställdhet?
Jo, vi har ändrat vårt bemötande av besökarna så att vi nu försöker ge alla tid och hjälp utifrån vars och ens behov. Självklart gjorde vi vårt bästa även tidigare, men vi är mer uppmärksamma nu. Tidningsrummen har fått kaffeautomater i Jakobsberg och Viksjö för att locka både män och kvinnor att slå sig ner med kaffe och läsning. I höst ska vi börja med ”medieplanering”. Det innebär att vi kommer att granska våra bokinköp utifrån vad kommunmedlemmarna efterfrågar och behöver, var vi köper böcker osv.


Foto: Mattias Pettersson

Sydafrikanerna då? Jo, 28 personer i ledande ställning besökte Sverige under två veckor. Syftet med besöket var att lära mer om jämställdhetsarbetet i Sverige. Den 20 maj hade de ”kommundag” och besökte Järfälla. Hälften besökte Mjölnarens förskola och hälften Jakobsbergs bibliotek. Det som imponerade mest på dem var att alla barn bjuds in till biblioteket redan när de är sex år.

Alla förfrågningar och besöket från Sydafrika sporrar oss att ta nya tag med jämställdheten framöver.

/Kerstin Gerén

Inga kommentarer: