torsdag 8 oktober 2009

Vad jag längtar efter just nu...

Ja. Ni gissar rätt. Jag längtar efter de nya tv-spelen. ALLT är utlånat. Det börjar till och med bli långa köer på de flesta. Att köpa in tv-spel till bibliotek är inte lika enkelt som att gå till en spelbutik och köpa. Vi måste köpa från speciella företag eftersom spelen måste ha utlåningsrättigheter. Därför blir spel lite dyrare för oss att köpa in än för en "vanlig" person. Däremot så kan ju långt många fler spela spelen, såklart (undvik repor och smuts!!!).

Alla spel går inte att få tag på. Nintendos egna spel såsom Mario och Zelda kan aldrig köpas in på biblioteken eftersom det inte tillåts. Vissa andra nyutkomna spel är det en fördröjningstid på tre månader innan biblioteket kan få dem. Jag kan tycka att det är lite snålt, men vi får vara glada över att det faktisk också finns mycket nya och bra spel som anländer fort.

Biblioteket köper oftast inte in spel med 18-årsgräns (se PEGI's hemsida för mer info). Men det är inte hugget i sten, eftersom det kommer väldigt många riktigt bra spel med 18-årsgräns. Ibland - anser jag - att 18-årsgränsen inte är motiverad. Det handlar om europeiska standarder som jag inte anser hör hemma i Sverige. Vissa spel kan få 18-årsgräns för att någon digital karaktär visar för mycket hud eller svär - något som vi ser väldigt mycket mer på tv på bästa sändningstid (tänk Family Guy, dokusåpor m.m). Andra spel har en motiverad 18-årsgräns - med brutalt och opåkallat våld. Visst ska det finnas våldsamma spel - precis som det ska finnas våldsamma filmer och böcker (hur skulle filmen A Clockwork Orange se ut utan våld, hur skulle boken No country for Old Men kännas utan våld?). När biblioteket köper in 18-årsgränsspel kommer det vara noga övervägt, och biblioteket rekommenderar att låntagaren är 16 år för att låna dessa spel, så vi lyssnar lite på rekommendationerna.

Jag längtar efter Brütal Legend till Xbox 360. Det låter såååå häftigt. Spelet är inspirerat av heavy metal-genren så hela världen är genomsyrad av referenser och symbolik. Givetvis på en oerhört skicklig detaljnivå. Regissören står även bakom spelet Grim Fandango som kom 1998, se bilden här bredvid. Påminner mycket om Tim Burtons filmer...

Batman Arkham Asylum till Playstation 3 har hyllats som årets kanske bästa spel. Och det något oväntat... Ingen förväntar sig någonsin att spel som är baserade på filmer eller serier ska vara de banbrytande och innovativa. Men Batman ska tydligen ha något speciellt. Batman är ju för övrigt kanske den coolaste superhjälten. Han har ju inga superkrafter, bara sina prylar, och är lite charmigt schizo. Och stenhård förvisso. Jag har inte spelat spelet ännu, men det ligger nog långt från tv-seriens (Läderlappen ni vet...) glättiga, frägglada seriebubblors mentalitet och mer åt de senare Batman-filmernas gotik och hopplöshet. Längtar!

Sen har vi ju min egen favvo-genre. RPG-spelen. RPG är förkortning för Role Playing Game och är precis vad det låter, du spelar en roll som du ofta kan vara med och påverka. Spelen utspelar sig ofta i en typisk fantasyvärld - outhärdligt vackra - och storyn är klassisk. Något ont ska bekämpas. Du är hjälten med "nyckeln" till hur det ska gå till. Kanske har du fått magiska krafter, hittat något föremål, eller alltid varit förutbestämd för detta - du är i alla fall huvudpersonen, den alla förlitar sig på. Men i de riktigt bra spelen (Final Fantasy-serien t.ex) så är det sällan så enkelt som det ser ut på ytan. Kanske lider du i själva verket av personlighetsklyvning, bortträngda minnen eller du kanske rent av egentligen är död... Allt kan liksom hända! Och du vet lika lite som din rollkaraktär hur äventyret kommer att utvecklas. Utvecklar du din magiska kraft med hjälpande händer, eller blir du självupptagen och utvecklar din styrka? Vad är värt att offras?

Kanske Tales of Vesperia, Fable 2, Final Fantasy XII, Phantasy Star Universe eller Valkyria Chronicles blir din favorit? Förhoppningsvis får biblioteket in alla dessa snart, det gäller nämligen att de inte är slut på förlaget... Vi håller tummarna!
Inköpsförslag kan lämnas till biblioteket! (Eller varför inte i kommentarsfältet?)




Inga kommentarer: