måndag 11 maj 2009

2 X EU


Det kommer att handla mycket om EU nu under våren. Första söndagen i juni är det val till EU-parlamentet och 1 juli är det Sveriges tur att ansvara för ordförandeskapet. Detta kommer att uppmärksammas överallt och självklart även på biblioteken i Järfälla. I takt med att allt fler och allt större beslut flyttas till EU så blir det viktigare att följa det som händer där.

Förtidsrösta
Valet till Europaparlamentet sker alltså söndagen 7/6. Precis som till Sveriges allmänna val, kan man välja att antingen förtidsrösta eller att rösta på sin hemort på valdagen. I Järfälla kommer samtliga bibliotek att fungera som vallokal för förtidsröstningen som pågår 20 maj – 7 juni. Under den perioden håller biblioteken i Barkarby, Kallhäll och Viksjö öppet som vanligt medan Jakobsberg har öppet varje dag, men vissa tider med begränsad service.

Vill du ha mer information om valet till Europaparlamentet kan du läsa här:
http://www.europarl.europa.eu/elections2009/default.htm?language=SV

Mer information, adresser och öppethållande om val och förtidsröstning hittar du här:
http://www.val.se/val/ep2009/rostmottagning/fortidsrostning/kommun/01/23/index.html


Sveriges ordförandeskap
EU:s medlemsländer turas om att vara ordförande i ministerrådet. Ordförandeskapet växlar halvårsvis. Det land som är ordförande ska fungera som motor i EU:s lagstiftande och politiska beslutsprocess.

Det blir ett mycket intressant halvår då Sverige har ordförandeskapet. På agendan finns två riktigt tunga frågor; arbetslöshet & skapa nya arbetstillfällen samt miljö & hållbar utveckling.

Läs mer här: http://www.regeringen.se/sb/d/11151

Inga kommentarer: