
Ja, det är också roligt att själv minnas var man köpt vad. Eller, för den delen, förundras över varför man köpt. Nå, gjort är gjort, och ens namn står där som en fyrbåk vare sig man till sist tycker om boken eller ej. Det kan förvisso vara en gnutta pinsamt när entusiastiska och kärleksfulla dedikationer från tidigare flickvänner dyker upp, men varför – när det skrevs var det sant.
Jag tycker dedikationer är romantiskt, roligt, fascinerande. Tre favoritexempel ur hyllan. Den första är i en samling av den första nobelpristagaren i litteratur, Sully Prudhomme. Översatt till svenska 1901, och 1902 skrev Anna Gyllenkron sitt namn i den. På året hundra år senare hittar jag boken för fyrtio kronor på ett antikvariat i Borås. Dessutom har någon Nils Dey(oläsbart) haft den i sin ägo någongång däremellan. Gillar att känna närvaron av andra läsare, och hur man kommer närmare den tid då diktsamlingen var ny? Vem var Anna Gyllenkron? Tyckte hon om den? Jag gjorde det inte.
Det andra exemplet är två vackra bruna band som innehåller tysk dramatik från 1800-talet och fram till sekelskiftet. I den står det ”Grattis på födelsedagen Ingrid, sommaren 1939”. Här känns historiens vingslag. Det var ett par månader innan Andra världskriget började. Inget ont om de tyska dramatikerna alls. Snarare talar gåvan om var givarens sympatier vilade. Men sådan tanke framkallar obehagliga rysningar.
Den sista köpte jag i mars 2007 på ett antikvariat i Stockholm. Emily Dickinsons Collected Poems. I den stod ”To XXX, you have taught me what true love is, november 2006". Mindre än ett halvår senare hittar jag denna bok i en boklåda för avlagda böcker. Åh.
2 kommentarer:
Folkräkningen som gjordes 1900 innehåller ingen vid namn Anna Gyllenkron. Ingen annan med efternamnet Gyllenkron fanns i den folkräkningen. Typsikt eller hur?! :-)
Bara så fantastiskt att du kollade! Underligt dock, läser jag fel? Tycker hon har skrivit tydligt nog. Dessa mysterier.
Skicka en kommentar