torsdag 28 maj 2009

Favorit i repris

Kommer ni ihåg muspojken jag skrev om för ett par veckor sen? Han som bodde på en ostfarm i Sydfrika? Som var den enda musen i världen som kunde tänka?

Hur gick det för honom då?

Vi sträckläste. Kom till sista sidan, sista meningen, sista ordet - slutet. Och så frågar min dotter om inte vi kan läsa om. Nu. Direkt. Omdöme lämnat!

Klart vi läser om den! Skrattar högt, håller tummarna när det kniper - och suckar av lättnad när muspojken klarar sig undan än en gång.

Men samtidigt dyker frågorna upp. Att läsa boken för andra gången tar längre tid - vi tar oss tid att fundera kring vad musen gör. Får en hungrig liten mus äta upp rödhakens ägg? Ska man som mus behöva rädda en kattunge i fara? Är det ok att ta ost från ostfabriken för att rädda undan både möss och råttor från svält?

En annan liten mus dyker upp ibland - i slutet av boken visar det sig att vår lille vän inte alls var den enda tänkande musen i hela världen, och äntligen hittar han någon att dela sina tankar med!

Visst är det kul att byta ut tankar och funderingar med barnen - den här fina boken uppmuntrar både stora och små läsare att ta ställning.

Man kan tycka att det är mindre bra att hjälten är en pojke, att han växer upp i en ’kärnfamilj’, men det får vara. Allt behöver inte vara jämställt hela tiden. Allt behöver inte följa tidsandan jämt. Ibland är det bara kul att läsa en riktig välskriven bok.

Se om Ost till alla möss finns inne på biblioteket!

Inga kommentarer: