tisdag 26 maj 2009

Dikten överträffar alltid verkligheten

Ett bevis, bland otaliga, på denna sats absoluta giltighet är inte minst följande historia hämtad ur Viksjö biblioteks krönika över bistra motgångar (som för övrigt direkt kan sägas knyta an till Teodicéproblemet).

En vacker vårmorgon bestämmer sig personalen i Viksjö, vi kan kalla den personalen K, för att arrangera ett bokprat på bakgården där den å så magnifika magnolian står i full blom. Vilken perfekt plats att arrangera ett sådant evenemang tänker personalen K nöjt och berömmer sig själva för sin förslagenhet. Föreställ er åhörarnas lyckliga leenden, tänker K, när de slår sig till ro med en kopp kaffe i vårt förtrollande lilla paradis. Oöverträffbart. Troligen behöver vi inte anstränga oss alls med själva bokpraten utan den suggestiva platsen kommer att förläna en strålglans åt tillställningen som inga ord i världen kan mäta sig med.
Men… så uppenbarar sig verkligheten med sitt fula anlete. Det visar sig att karmarna på skolans fönster som vetter mot innergården har ruttnat och det är med fara för själva livet som man vistas där ute. Tillställningen kan alltså inte arrangeras på den plats som man tidigare så snillrikt givit epitetet ”böckernas lustgård”.
Våra hjärtan brister och klagorop hörs över nejderna, men solen måste ju ha sin gång som det heter och för att inte alldeles hemfalla åt pessimismen så tänkte vi trotsa ödets nycker och göra det bästa av situationen. Härmed inbjudes således alla som har tid och lust att närvara vid Viksjö biblioteks sommarbokprat som går av stapeln 8/6 kl.18.30-19.00. Vi bjuder på kaffe!

Inga kommentarer: