lördag 12 december 2009

När det liksom blir... för mycket jul, bara

Som småbarnsföräldrar kan man lätt känna att det ibland bara blir för mycket - speciellt nu inför jul. Klappar ska handlas, man vill och ska vara med på alla avslutningar, julfester och luciatillställningar - pust!

Och vi har såklart inte hunnit baka alla dessa lussebullar, för att inte ens tala om den tyska traditionen att baka en massa små fina kakor så här års, den har jag med mig i bagaget, men HUR ska man hinna?

På kvällen är det dags att läsa saga, mycket jul även där!

Så gissa vad glad jag blev när jag återupptäckte en bok som är så härligt annorlunda, rolig och ändå inte helt befriad från den där speciella jul-känslan: Festen i stallet av Nicholas Allan.

En liten bilderbok med klassik titel, kan man tro… men nej. Det hela börja med att värdshusägaren som ligger i sin sköna säng, blir väckt av ett par som letar efter övernattningsmöjlighet. ’På baksidan, stallet’, där finns det plats. Tillbaka i sängen hinner han inte sova mycket innan det knackar på dörren igen och mannen som just fick tillstånd att sova i stallet undrar om det gick att låna en filt, en liten? Ju, det går nog för sig. Uppför trappan, in i sängen… och så blir stackaren väckt igen.

Ni anar, det blir inte mycket sömn denna natt för honom. Det har ju hänt något ’på baksidan, i stallet’, och det fattar ju många(men inte han!)!

Alla som knackar på värdshusets dörr blir hänvisade till ’baksidan’, till stallet, av en allt mer irriterad värd. Till slut väcks han av ett bländande ljus och han är just på väg ut till baksidan för att köra bort hela folksamlingen - när han blir övermannad av vissheten att det har hänt något stort. Julefrid, kallas det nog. Till slut.

Nog känner man igen sig själv i värdshusägaren - hur vi håller på att stressa, hur vi helt tappar fokus på vad julen egentligen kan vara: en trevlig, lugn helg med familjen, mer eller mindre präglad av den bibliska berättelsen om Jesu födelse. Och absolut INTE en helg då man helt slut sjunker ner i soffan och inte orkar röra sig mer!

Jag njuter av den här lilla boken. Text och illustration passar otroligt bra ihop, lite kaxigt och så härligt annorlunda.

Tycker att alla borde få den i julklapp, men glöm inte att ta fram den i god tid inför nästa års jul!

Inga kommentarer: