onsdag 2 december 2009

Siv sover vilse på Sagostund

På lördag är det årets sista sagostund i Kallhäll och Marie har bl.a. valt att läsa Pija Lindenbaums bilderbok Siv sover vilse.

Siv ska sova över hos sin kompis. Det ska bli super roligt! Men när pappa har åkt hem känner sig Siv inte riktigt hemma. Det luktar inte som hemma. Fast det är ju spännande på ett roligt sätt. Ända tills hon måste sova utan nattlampa…
Alla kan känna igen sig i Sivs upplevelse av att vara hos någon annan, där allt är annorlunda. Även hennes känsla av att det man sett fram emot inte riktigt blev som man tänkt sig, är sådant vi alla upplever.

Pija Lindenbaum skapar en spännande relation mellan bild och text. Framförallt förmedlar hon skickligt känslan hos det lilla barnet bland allt det främmande, som i bilden nedan.

Den avspända Siv som kommer fram i texten kontrasterar på ett intressant sätt mot den flicka vi ser i fågelperspektiv.

Precis som flera av Pija Lindenbaums tidigare böcker blev Siv sover vilse nominerad till Augustpriset.

Siv sover vilse är en bok jag varmt rekommenderar både föräldrar och barn. Passa på att ta med era barn till biblioteket i Kallhäll på lördag kl.10.30 då ni har chansen att uppleva den genom högläsning. Marie kommer också läsa Snurran städar och berätta Sagan om vanten. Varmt välkomna!

/Anna Cederwall

Inga kommentarer: