tisdag 7 juli 2009

På väg mot framtiden

I förra veckan skrev DN om att e-böckerna bryter ny mark genom att förlagen lyckats enas om en mjukvarustandard och i höst förvantas läsplattor finnas på den svenska marknaden.

E-böcker har länge funnits på biblioteken och det lånas en hel del. På sommaren är det särskilt populärt att man låter biblioteket komma till sommarstugan i stället när det kan vara krångligt och långt att ta sig till bibblan och vi tvingas minska öppettiderna för att personalen ska få lite sommarsemester. Dessutom kan man ju låna 10 böcker i veckan, och ha alla i datorn eller mobilen, det tar ingen extra plats i packningen. Inga återlämningsdatum att hålla reda på, när lånetiden är slut går e-boken inte att öppna längre, men är du inte klar är det bara låna igen.

Nu finns det ett antal titlar i det nya standardiserade formatet EPUB, som många nya läsplattor som kommer på marknaden stöder. EPUB är ett flödande format vilket innebär att texten flödar om beroende på vilket media den läses på och t.ex. vilken storlek på texten man väljer (till skillnad från PDF där sidorna är statiska). Du hittar titlarna vi har här och de läses precis som övriga e-böcker i Adobe Digital Editions, ett gratis läsarprogram som kan installeras på PC, Mac och vissa läsplattor.
(Just nu har vi problem med e-böckerna i bibliotekskatalogen, men du hittar alla titlar på e-bokssidan, det finns även e-ljudböcker).

Mest av allt rekommenderar jag ändå ett besök på Jakobsbergs bibliotek eller efter 3 augusti på Viksjö, Kallhälls eller Barkarby bibliotek. Det har skett stora förändringar. Borta är de schabraken till diskar och i stället finns luft och utrymme, där vi ska försöka jobba med att locka till läsning, lyssning eller tittning. Välkomna!

Inga kommentarer: