fredag 3 juli 2009

Sagolika Edelfeldt

Det är magiskt att följa med in i sagornas förtrollade värld, framför allt när det är Inger Edelfeldt som bjuder in. Namnbrunnen, som kom ut i höstas, är titeln på hennes senaste bok. Det är en samling med elva sagor som binds samman av en ramberättelse.

Hon tycks lyckas med allt hon tar sig för, oavsett om det handlar om barn- och ungdomsböcker, serier, romaner, poesi, noveller... you name it. Dessutom är hon en fantastisk illustratör. Den första bok som jag läste av henne var Juliane och jag. Jag var 15 år och föll handlöst för hennes vackra språk och förmåga att berätta en historia som griper tag. Inte heller nu när hon tar sig an sagogenren blir jag besviken. Det är så fängslande, så skickligt...

Ramberättelsen utspelar sig på Akasha-torget i Pa Ghad, där sagoberättare och spända åhörare från hela världen har samlats till förtäljarmarknaden. En skrivare tecknar ner det som berättas, en förtäljarstav skickas runt, dagen blir till natt och gryning och sedan åter dag. Det ålderdomligt klingande språket känns igen från sagans värld, likaså de människor och varelser som befolkar sagorna. Det är kungar och drottningar, magiker, kloka gummor och gubbar, en vampyr... Alla de traditionella sagans ingredienser finns således med och ändå känns det nytt och eget. Det går inte riktigt att sätta fingret på exakt vad det är som gör de edelfeldtska sagorna så annorlunda. Kanske det ibland oväntade och moderna synsättet på tidlösa frågeställningar eller de många modiga, starka och självständiga flickor och kvinnor som agerar i sagorna.

Det är svårt att välja en favorit bland de elva berättelserna, men om jag måste blir det kanske ändå Namnbrunnen som givit namn åt samlingen. Det är sagan om sonen till en stor krigarkung. Han är född att axla sin faders krigarmantel, men vägrar att utöva våld och viger istället sitt liv åt att göra gott. Resultatet av hans gärningar blir dock inte alltid så gott då verklighetens fula ansikte uppenbarar sig.

Namnbrunnen finns förstås på biblioteket, kolla här om den finns inne.

Läs och förtrollas!

2 kommentarer:

Katrin sa...

Rebecka, har du sett att det är fler än du som älskar Inger Edelfeldt? http://jarfallafolkbibliotek.blogspot.com/2008/12/skuggorna-i-spegeln.html

Rebecka sa...

Jodå, det har jag sett. Ingen undkommer Inger!!