torsdag 14 januari 2010

Bästisar

Det var svårt att lista sina bästisar under de tio åren som har gått. Mycket svårt. Många av mina favvoböcker lästa de senaste tio åren var ju äldre än så, och så lyder reglerna i Järfälla folkbiblioteks decennietopplistefabrik; det som du listar måste ha kommit ut (eller i nyutgåva) mellan 2000 - 2009.

Men nu! Nu finns resultatet att beskåda på webbplatsen!

3 kommentarer:

Fredrik L sa...

Glad att se att några av mina egna favoriter finns representerade på flera listor: Coetzees Onåd, Philip Pullmans Dark Materials-trilogi, Jonas Hassen Khemiris Montecore till exempel. Mindre kul att inse hur många fina böcker man hade tänkt att läsa, men inte haft haft tid för. (Hur kan jag egentligen försvara att ha tagit mig igenom två Dan Brown när jag vare sig har läst Drömfakulteten eller något av Cormac McCarthy?)

Annars är det den digra utgivningen av 1900-talsklassiker som har satt sin prägel på mycket av det litterära 00-talet för min egen del. Några nyutgåvor jag särskilt gärna minns är Willy Kyrklunds Polyfem förvandlad, Jean Rhys Sargassohavet, Nathalie Sarrautes Planetariet, Stig Larssons Nyår, Marguerite Duras Halv elva en sommarkväll samt Steve Sem-Sandbergs Theres.

Och musikaliskt har det varit Bear Quartet och Mattias Alkberg som har betytt mest, nästan hela tiden.

Anonym sa...

Strålande idé och vilken trevlig inbjudan till bokdiskussioner med er allihopa. Tack!
Men varför har personalen på biblioteken i Järfälla inga efternamn?
(Som tur är kallar ni inte författarna för Kerstin E. eller
Neil G.)

lena med t o m 2 efternamn: kjersén edman

Sara sa...

Hej Fredrik! Jag funderade länge och väl på om jag skulle ha med Sargassohavet, men i slutändan blev den utpuffad... Det är en hård hierarki. Kul att få fler boktips från dig!

Jag började med en musiklista men man kom bara på mer och mer, och sen började jag ifrågasätta min egen mentalitet för tio år sedan (då var jag sexton, och med annorlunda musiksmak), men samtidigt som att skivor kanske betydde ännu mer för en sextonåring än för en tjugosexåring. Knivigt! Men om jag får till min musiklista ska jag publicera den här.

Lena, personalen har uttryckt en vilja om att utesluta efternamnen. Det finns flera bakomliggande orsaker som jag tyvärr inte kan gå in på här!