fredag 27 februari 2009

Bokcirkel med Alberte!

Måndagen den 30 mars startar Sveriges radios bokcirel om Alberteböckerna och du kan vara med! Se Sveriges radios webbplats där du hittar medverkande och läsplan.

De tre böckerna om Alberte; Alberte och Jakob, Alberte och friheten och Bara Alberte är skrivna av Cora Sandel och gavs ut i Norge 1926-1939. Alberteböckerna är tre av de absolut bästa böcker jag har läst och de kom i prisbelönt nyöversättning förra året. I centrum står Alberte, den frusna och ensamma flickan som söker efter värme, kärlek och frihet. Hon vill ut och bort! Vi får följa hennes liv i Norge och Paris. Det är över 20 år sedan jag läste böckerna och nu när jag läser om dem känns de märkligt aktuella. De stora livsfrågorna drabbar alla förr eller senare och Alberte är en person som man aldrig glömmer.

Böckerna finns på biblioteket, både på norska och svenska samt inlästa på kassett och som ljudbok. Jag som är ett riktigt P1-fan (lyssnar bara på P1!) kommer förstås att följa bokcirkeln i radio. Tidigare cirklar har läst Anna Karenina och Moment 22 och diskussionerna mellan läsarna har varit intressanta att följa. Denna omgång är det författaren Leif GW Persson, författaren Agneta Klingspor och poeten Anna Hallberg som kommer att tala om vad det är som ger Alberte-böckerna en sådan nerv.

/Kerstin Gerén

Inga kommentarer: