tisdag 24 mars 2009

Allt är inte blod och död i mellanöstern

Idag förlänades den palestinska föreningen The Tamer institute For Community Education med priset till Astrid Lindgrens minne (ALMA-priset). Detta har föranlett viss debatt (föga förvånande då den politiska situationen, för att uttrycka sig milt, är en smula infekterad) i vilken jag naturligtvis måste lägga min långa näsa i blöt.

Priset borde, enligt min ringa mening och i motsats till vissa andra, inte ses i ljuset av en politisk kontext. Istället bör det betraktas som ett hedervärt försök att stödja en, ideell och regeringsoberoende märk väl, förenings försök att i en kaotisk och krigsdrabbad värld uppmuntra barns och ungas intresse för litteratur och konstnärligt skapande. Något vi som bekant gör på daglig basis på biblioteken i Sverige, om än under radikalt annorlunda förutsättningar.

Basen för detta resonemang finner jag i en, måhända bräcklig och naiv men icke desto mindre hoppfull, truism: Läsning genererar demokratisk utveckling, bland annat genom större förståelse för "den andres" situation. Av detta följer att det torde vara av universellt mänskligt intresse att stödja de verksamheter som bidrar till denna process' fortskridande.

Inga kommentarer: