onsdag 25 mars 2009

Konsten i fokus

Ibland händer det så mycket på biblioteket att man knappt hinner med själv! Idag hade vi bibliotekets boklunch - Bok&Mat - med tema konst. Efter vissa inslag av panik - en dag innan vi skulle beställa salladerna pratar cafépersonalen om en nedbrunnen lokal och ovisshet om de skulle kunna tillreda salladerna i tid, men det löste sig som tur var, tack och lov för mitt arma hjärta.

Först ut pratade Eva Brünahl om konstböcker som på ett eller annat vis har betytt mycket för henne - och för hennes barn. För barn kan konst vara abstrakt, något som är svårt att precisera - vad är konst egentligen? Med hjälp av böcker kan det bli lättare att förklara.

Mikael Falk från Kulturkontoret och ansvarig konstsekreterare inom kommunen hade dagen till ära lånat in konst från Järfällas mer svårtillgängliga lokaler. Vad man kanske inte vet är att Järfälla har mycket rikt konstutbud, så är det något du undrar om något konstverk i Järfälla kan du alltid vända dig till kulturkontoret för vidare vägledning.

Och Mikael snackar alltid konst så att man fattar! Det är alltid kul och intressant, även om man inte har den blekaste om vem konstnären är. Nu vet i alla fall jag vem som har gjort konsten i Hallonbergens tunnelbana. Den konsten har jag suttit åtskilliga timmar och tittat på. Och undrat. Är det är barn som har gjort det? Vad är tanken bakom? Nu vet jag att det är Elis Ernst Eriksson som har målat hela tunnelbanan som en krisdrabbad dagisvägg. Tänk att man kan få reda på saker som man inte visste att man ville veta.

Cia Westén från Kallhälls bibliotek låter också målningar stå i centrum. Dorian Grays porträtt blir synat i sömmarna, liksom den asiatiska mannen på tavlan i Gogols Porträttet. Hon tipsar även om boken Till sängs med Frida som utgör författaren Slavenka Drakulics egna tolkningar av hennes målningar. Efter en helt fantastisk utställning i San Francisco i somras beundrar jag Kahlo som genom sin konst försökte stå ut med sin livslånga smärta.

Bok&Mat&Konst drog hela 47 besökare, närapå rekord. Kul! Kom gärna nästa gång torsdag 23 april, på självaste Världsbokdagen.

Jag måste också snabbt beundra författaren Cordelia Edvardson som var på besök på Jakobsbergs bibliotek förra tisdagen. Hon är 80 år, har diverse sjukdomar som ständigt gör sig påminda, men hon låter inte detta hindra henne. Hon samtalade med bibliotekschef Birgitta Vinnå och signerade böcker åt åhörarna efteråt. Hela 90 personer kom för att se och höra Edvarson! Bara Jonas Hassen Khemiri har slagit den siffran med sina 95 deltagare. Författarbesöken på biblioteken är alltid gratis, såklart (de som är anordnade av Järfälla folkbibliotek).

Inga kommentarer: