onsdag 11 mars 2009

Sveriges Radios romanpris

I måndags gick min hemresa ovanligt fort. Resan mellan Jakobsberg och Farsta Strand som tar en så där 40 minuter kändes som 10. Eftersom jag var för trött för att läsa, tog jag upp min mobil, kopplade på radion och hade sån tur att det var det första programmet om Sveriges Radios romanpris som precis drog i gång.

Romanpriset är lite av en tradition i P1 och delas ut till den främsta svenska romanen från det gångna året. Det är en jury som består av 7 radiolyssnare som diskuterar sig fram till en vinnare. Att det är helt vanliga personer som utgör juryn gör valet av böcker och diskussionerna om dem extra intressanta. Här är juryn inte färgad av vad man eventuellt bör tycka om en författare; jämför t ex med juryn för Augustpriset som ibland kan bli kritiserad för att göra val som är alltför förutsägbara.

Den första gången diskuterade juryn Marjaneh Bakhtiaris roman Kan du säga schibbolet? och Erik Anderssons Den larmande hopens dal. Åsikterna om böckerna var nästan lika många som medlemmar i juryn. Det är verkligen fascinerande att personer uppfattar och uppskattar så olika saker. Och samtidigt mycket tänkvärt: det som är underbar läsning för en person kan mycket väl vara helt intetsägande för en annan.

Blev du intresserad av att följa juryns arbete kan du börja med att gå in på webbsidan på Sveriges Radio.

Vill du oxå jämföra dina åsikter med lyssnarjuryns, så kan du låna böckerna på biblioteket.
De övriga fyra nominerade är:

Malte Persson: Edelcrantz förbindelser

Andrzej Tichý: Fält

Elsie Johansson: Sin ensamma kropp

Agneta Klingspor: Pressa läpparna här

Inga kommentarer: