torsdag 19 mars 2009

Biblioteket i klimatets tjänst

Bibliotek är ju en bra grej för den som vill vara klimatvänlig. Det är både återanvändning av böcker, skivor och allt annat vi erbjuder samt lokaler som kan utnyttjas av många, vilket sparar energi. Just nu har vi dessutom en utställning från Energi- och klimatrådgivningen, med faktablad t.ex. om bergvärme, belysning eller elräkningen, det finns olika typer av informationsbroschyrer, t.ex för bostadsrättsföreningar eller den som bor i småhus. Det finns förstås böcker på temat och dessutomkan du låna hem en elmätare! Du får låna den i en vecka och är den utlånad går det bra att ställa sig i kö. På Energi- och klimatrådgivningens webbplats hittar man all information och där lär jag mig t.ex. att lågenergilampan har en egen webbplats med många tips och fakta om dem.

Jag passade naturligtvis på att låna hem elmätaren och hittade min energibov där jag visste, den där gamla apparaten som bara har standbyläge. Förlängningssladd med strömbrytare står överst på inköpslistan. Däremot visade det sig att mobilladdaren, som jag enligt alla rekommendationer tagit för vana att dra ur, inte drog något när den sitter kvar i uttaget. Det beror nog på vilken laddare man har och jag tänker fortsätta dra ur den.

Inför utställningen fick vi en liten introduktion från av en energi- och klimatrådgivare. Då fick vi bl.a. lära oss att det är en myt att det drar mer ström att stänga av och sätta på en apparat än att låta den stå på. Det kanske gällde för 20-30 år sedan, men inte idag. Det är underligt det där med myter och hur de lever kvar. Peter Olausson heter en man som samlar på det han kallar Faktoider, försanthållna osanningar, halvsanningar och missuppfattningar. Samlingen finns både i bokform och som webbplats. Guldfiskar har t.ex. inte alls dåligt minne, utan används faktiskt vid forskning om minne och inlärning. För den vetgirige är det något att drukna i och kan även fungera som samtalsstartare.
Du har också möjlighet att träffa personal från Energi- och klimatrådgivningen på Jakobsbergs bibliotek på onsdag 25 mars kl 16-18. Då kan du få personliga råd och tips. Det svåra är väl att leva som man lär, men om vi alla börjar i liten skala och blir medvetna om var vi brister, så är vi på väg. Det kan ju vara så enkelt som att låta bli att skriva ut ett papper eller stänga av och släcka när man lämnar ett rum. Eller delta i Earth hour lördagen 28 mars. Du släcker väl för klimatet en timme kl 20.30?

1 kommentar:

Anonym sa...

Såklart kan jag undvika att använda el så mycket jag kan 28/3 20:30-21:30. Tar en promenad kanske och myser vid ett stearinljus sedan. Det får inte effekt direkt på vår miljö men kanske indirekt om vi fortsätter att optimistiskt och energiskt strävar mot att hela tiden förbättra och hitta smarta lösningar. Det finns nog uppfinningar och upptäckter som bara väntar på att hittas och skapas. Den här planeten är ju ändå rätt fantastisk trots allt elände och lidande.....Apropå detta så är det FNs Värlsvattendag imorgon sön. 22/3 Hur ska man uppmärksamma det? Låta bli att använda vatten en timme? Det kunde bli en liten markering och få oss att bli intresserade av detta också.

MVH
Gerhard Lindkvist