tisdag 16 december 2008

En modern Prometheus?

Det är bråttom nu! Skynda, skynda! Skynda till världskulturmuseet i staden där alla heter Glenn. Där har nämligen portarna slagits upp på vid gavel och entréavgifterna slopats! Likt mytens titan har alltså museet beslutat att trotsa Olympens gudar och sprida kulturens ljus till människor. Alla människor. Halleluja. Självfallet skall detta hyllas som den kulturgärning det faktiskt är och vi på biblioteket, alla gratisinstitutioners moder(?!), stämmer naturligtvis in i hyllningskören. Nu kan vi bara hoppas att våra södra kusiners initiativ även når den kungliga huvudstadens museichefer.

"Då fanns det bland titanerna en enda, som sörjde över att det sköna, öppna och fria skulle försvinna bland människorna. Han förbarmade sig över dem, och medlidanderskärpte hans förnimmelse, så att han kunde höra inom sig den Eviges röst, som sade, att människorna borde återfå skönhet och frihet och väckas att lyssna till lagen i deras ande..."
(ur "Prometheus och Ahasverus" av Viktor Rydberg som självfallet finns att låna gratis på biblioteket)

3 kommentarer:

Katrin sa...

Synd bara att Världskulturmuseet stänger sitt bibliotek.

Anonym sa...

Hej! Vill bara meddela att vi på Landskrona Stadsbibliotek har öppnat en blogg och vi länkar till er förträffliga blogg. Vad tycker ni om oss? Vill ni länka tillbaka?
http://labrandstation.wordpress.com/

Anonym sa...

Det är därför det är bråttom...
/Andreas