måndag 29 december 2008

Cranford eller Selma?

Julens TV-underhållning blev för mig den engelska BBC-serien Cranford, även om det bara är första avsnittet som visats hittills. Hade vissa förhoppningar på serien om Selma Lagerlöf men blev gruvligt besviken. För mycket av fokus lades på den privata sfären och mindre på hennes arbete, såväl skrivandet som det faktum att hon drev en hel lantbruksrörelse själv. För att klara allt detta vid förra sekelskiftet, krävdes en ”hel kvinna”, men det kanske inte anses som tillräckligt uppseendeväckande idag?

TV-serien Cranford – en småstadsidyll, bygger på Elizabeth Gaskells roman med samma namn från 1853. Det lär vara författarens barndomsstad Knutsford i mellersta England som var förebilden för denna berättelse. Romanen beskriver den lilla staden Cranford på just det sätt som vi är vana att se engelska landsortsstäder runt 1800-talet. Där finns klasskillnader, hyckleri och bigotteri. Människor föds och lever utifrån bestämda hackordningar. Okunskapen om världen utanför är så stor att den närmast antar mytiska proportioner. Men i Cranford kommer det att hända saker, man befinner sig i en brytningstid för järnvägen ska dras ända fram till staden och det kommer för alltid att ändra människornas liv.

Elizabeth Gaskells mentor var Charles Dickens och det märks, bl a på det sätt hon skildrar människor. Hennes porträtt är elaka på ett milt, ironiskt sätt och det råder inget tvivel om vilka som är goda och vilka som är onda. I den här TV-dramatiseringen har skildringen av människorna skruvats till lite extra och allt blir mycket underhållande.

Elizabet Gaskell skrev inte enbart romaner, hon skrev även en biografi över Charlotte Brontë 1857.

Den och fler böcker av författaren finns naturligtvis på biblioteken i Järfälla.

Inga kommentarer: