fredag 19 december 2008

Skicka en bibliotekarie till BVC...

Barnläkaren och barnpsykologen Salomon Schulman skriver i DN den 2 december i år om barndomens bokglädje och hemmets brist på lässtimulans.
Hans devis är att byta ut något av de obligatoriska ”väga och mäta” besöken på BVC och i stället skicka dit en bibliotekarie som engagerande pratar böcker för både föräldrar och barn.

Schulman hänvisar till amerikanska insatser där myndigheterna tar ett särskilt ansvar för intellektuell stimulans och lässtimulans av barn och föräldrar i lägre socialgrupper. Detta för att ge deras barn samma "framgångsverktyg" som medelklassens barn. Barnavårdcentralerna samarbetar med en bibliotekarie som gör riktade insatser till just fattiga familjer. Bibliotekarien högläser inspirerande för både föräldrar och barn ur en bok som de sedan får behålla. Detta för att väcka läslust och bokglädje hos alla delar av befolkningen.

Redan idag har de flesta barnavårdscentraler i Sverige ett nära samarbete med sitt närliggande bibliotek. I Järfälla bjuds alla förstagångsföräldrar in till biblioteket tillsammans med sin föräldragrupp. Syftet med besöket är att man i sin nya roll som förälder ska få bekanta sig med sitt bibliotek och se vad biblioteket har att erbjuda både för föräldrar och små barn. Vi pratar även om vikten av att läsa, både som vuxen läsande förebild, och högt för sitt lilla barn. Vi brukar även ge lite smakprov på rim och ramsor vilket de bebisar som är vakna brukar tycka är roligt.

Alla nyfödda barn i Järfälla får en bok i gåva från biblioteket. Boken heter Barnets första bok och är utgiven av En bok för alla. Boken är en antologi, dvs en samling, med både sånger, rim ramsor och korta berättelser avsedda för riktigt små barn. För urvalet står barnboksveteranen Siw Widerberg.

Jag håller helt klart med Salomon Schulman om att bibliotek och barnavårdcentral bör samarbeta kring lässtimulans för små barn och deras föräldrar - såklart!
Däremot tycker jag att lässtimulerande insatser gott kan riktas till alla barn i Sverige och inte bara som Schulman säger "riskbarn".

För dig som är lite extra intresserad av bebisar och läsning vill jag tipsa om några böcker:





Bebis+bok= glädje: det underbara i att läsa högt för de allra minsta







Lästips: Förälder för första gången





/Sarah Utas, Barn- och ungdomsbibliotekarie/filialchef Barkarby bibliotek

Inga kommentarer: