torsdag 20 november 2008

BANG på biblioteket

I januari nästa år är det 100 år sedan journalisten och författaren Barbro Alving, mer känd under signaturen BANG, föddes. Hon är en av våra mest berömda krigskorrespondenter genom tiderna och rapporterade bland annat, ofta med livet som insats, från bl.a. spanska inbördeskriget och finska vinterkriget och Tysklands ockupation av Norge under andra världskriget.

Detta för onekligen tankarna till en av våra mer nutida krigskorrespondent Åsne Seierstad. Vem minns inte hennes dramatiska reportage från kriget i Irak med hjälm på och bombljud i bakgrunden. Tänk vad mycket mer uppseendeväckande detta måste ha varit på 30-talet!

BANG var radikal för sin tid, yrkesarbetande, ensamstående med en dotter som föddes utanför äktenskap och hon levde senare ihop med en annan kvinna. Långt ifrån dåtidens kvinnoideal, se Andreas inlägg tidigare i veckan. I de fyra delar av Barbro Alvings dagböcker och brev, som kommit ut postumt, redigerade av dottern Ruffa Alving-Olin och Birgit Petri under den gemensamma titeln Personligt kan man följa Barbro Alvings liv från 1927 till 1959. Finns förstås på biblioteket tillsammans med mycket annat om och av BANG.

Läs mer om Barbo Alving på Wikipedia!

Tisdagen den 25 november kl 19.00 besöker Ruffa Alving-Olin Viksjö bibliotek och berättar personligt om sin mamma BANG. Ruffa berättar även om sin uppväxt och hur det var att vara dotter till en så känd, karismatisk och ibland frånvarande mamma.

Arr: Viksjöbibliotekets vänner och Viksjö bibliotek. Fri/frivillig entré.

Inga kommentarer: