onsdag 5 november 2008

Förälskad i bokstäver

Tecken till kärlek är en bok som bokstavligen handlar om om tecken, bokstäver, grafiska typer och typsnitt. Den grafiska formgivaren Cecilia är bokens huvudperson. Hela hennes uppväxt har präglats av bokstäver, tecken och trycksaker. Hennes farfar är stenhuggare och ibland får hon hjälpa honom att förgylla bokstäver på gravstenar.

Boken inleds med att Cecilia blir påkörd och räddas av en man. Hon känner igen sin räddare som den man hon sett på spårvagnen med en ring märkt med bokstaven ”A” . Det är alltså bokstavens form hon först blir besatt av, sedan av mannen…

Cecilias högsta dröm är att skapa det perfekta alfabetet. Ett alfabet som är så vackert och formfulländat att skriften inte skymmer budskapet. I sin strävan efter perfektion skyr hon inga medel och historien ändras från kärlekshistoria till deckare.

Jan Kjaerstad är en av Norges främsta författare. Han har bland annat skrivit trilogin om Jonas Wergeland; Förföraren, Erövraren och Upptäckaren som gav honom Nordiska rådets litteraturpris. ”Tecken till kärlek” är en vacker kärleksroman, en bok om längtan och om kärlek till både människor och bokstäver.

/Kerstin Gerén

Inga kommentarer: