fredag 28 november 2008

En bok är en bok är inte bara en bok










Till alla bibliotekarieföräldrar och bokälskarföräldrar och alla boktiga små barn; detta är böckerna för er! Två underbara böcker som handlar om boken man just läser. Meta på hög nivå!

Enligt Nationalencyklopedin är en betydelse av meta: "förled som anger att t.ex. en vetenskaplig verksamhet eller en konstskapelse har sig själv eller den egna vetenskapsgrenen resp. konstarten som objekt: metafilosofi är filosofi om filosofi, en metafilm kan t.ex. skildra sin egen tillblivelse etc."

Boken om boken handlar i tvåordsmeningar om det lilla barnets lek med boken, dvs inte enbart läsaktiviteten som vi vuxna tycker är självklar. Boken kramas, äts på, åker lastbil, räddas från en giraff och nattas till slut i docksängen.

I Min bok är det sociala samspelet mellan två barn i fokus, båda vill ha boken, boken göms, en annan bok hittas, boken vattnas, fryser, kläs på och ska förstås också nattas.

För sonen på 1 år och 10 månader som pratar i två-ordsmeningar, precis har förstått betydelsen av ordet min och mer och mer börjar ha utbyte av att leka med andra barn är detta böcker som verkligen går hem. Tvåordsmeningar med verb och subjekt (som leta bok) gör att boken språkligt ligger på en nivå som gör att barnet förstår vad som händer och gör de delaktiga.

Böckerna är alltså så mycket mer än böcker om böcker. Böcker utifrån barnets egen världsbild med ett alldeles unikt tilltal!

1 kommentar:

Andreas sa...

Mina böcker utsätts dagligen för hot från giraffer. Så jag kan relatera.