måndag 24 november 2008

Blogga för att förstå

Jag tänkte börja blogga så smått om vad som sker bakom kulisserna just nu på Järfälla folkbibliotek. Vi ska nämligen genomgå massa bra och roliga förbättringar! Och för att själv förstå vad jag håller på med tänkte jag blogga om funderingar kring denna nya teknik och utrustning. Det mastodontarbete som nu utförs på filialerna kommer snart att börja utföras även på Jakobsbergs bibliotek. Istället för att använda streckkoder på böckerna kommer vi i framtiden använda chip med radiovågor. Det kommer medföra en mycket säkrare registrering av lån. Och det kommer gå snabbare. Och man behöver inte förlita sig på en scanner som ska scanna av en sliten streckkod.

Detta innebär att vi måste sätta i ett chip i alla Järfälla folkbiblioteks 140 000 böcker. Därtill tillkommer byte av alla cd-skivors fodral samt att en helt ny musikavdelning ska trollas fram. Vi kommer dessutom köpa en stor robot för återlämning av böcker samt tre utlåningsstationer. För att kunna låna måste man ha en PIN-kod, så för att underlätta vårat arbete; se till att skaffa en på en gång! En PIN-kod får du på biblioteket vid uppvisande av legitimation. Med PIN-koden kan du göra massa roliga saker; låna bibliotekets internetdatorer, surfa med vårt trådlösa nätvärk samt låna om och reservera via webben.

Ambititionen med att låntagare ska kunna hantera sina lån själva i ännu högre grad än idag är ju att vi ska frigöra arbetskraft till andra arbetsuppgifter, bokprat, utställningar, program, ordna nya avdelningar, förbättra tillgängligheten, det är bara fantasin som sätter gränser!

Imorgon ska jag börja byta fodral till skivorna. Och göra enkla färgmarkeringar samt titeletiketter. Det låter kanske inte så spännande, men resultatet blir nog bra. Sen ska vi väl försöka hantera alla barnsjukdomar som MÅSTE till med ny teknik. Hua!

Inga kommentarer: