onsdag 19 november 2008

Bok&Mat fixar lunch och julklappstips

Jag hann inte med bibliotekets pilatespass idag, men istället har jag konkat sallader till Bok&Maten som hölls på biblioteket vid lunchtid idag. Så blev det inte magmuskler som fick jobba idag så var det minsann armmuskler som växte till sig!


Årets tredje Bok&Mat lockade totalt 38 nyfikna och julklappstipsbehövande. Biblioteket hade tre bokpratsvana biblioteksarbetare för att presentera sina favoriter just nu. Katarina Forsberg valde att ge oss tips på fyra nya barn- och ungdomsböcker. Vi får uppleva en remake av den gamla visan "Mors lilla Olle" och en bok om en vild kanin med ryggsäck, hiphoparen Steve (med svenskt uttal) som skriver uppnosiga hophiptexter och Augustnominerade Ett litet hål i mörkret.


Katarina visar och läser ur Mammas lilla Olle


Eva Brünahl valde en gammal favorit som hon läste första gången redan när hon var 12 år, Momo eller kampen om tiden av Michael Ende. Den diskuterar uttrycket "tid" och att vi aldrig har tid, men vem är det som stjäl tiden, egentligen? I boken personifieras tidstjuvarna genom "grå gubbar". Eva berättar även om 100 sätt att rädda världen, där ett av hennes favorittips är att gå till biblioteket och låna böcker, skivor och filmer (det är ett av mina favorittips också). Hon spinner vidare med Nytt liv åt gamla prylar och Gör din egen konst.

Sarah Utas kramar Tandooriälgen

Sarah Utas väljer en ny favorit som får samsas med två lite äldre älsklingar. Tandooriälgen är en dystopisk framtidsmardröm där jorden är förstörd av klimatförändringar och Sverige har tropiskt klimat och tillhör Indiska unionen. Det låter dystert, men Sarah berättar att hon skrattade rakt igenom boken, förutom då skrattat fastande i vrångstrupen av insikten; detta KAN faktiskt hända!

Underkastelsens sötma beskriver livet som utlänning i Japans konservativa arbetsklimat. Det är inte lätt för Amélie! Kulturkrockar så det bara sjunger om det och utskällningar som inte är av denna värld.

Sarahs sista tips heter Hyssj. En ung och viril soldat blir handlöst förälskad i en tillknäppt bibliotekarie. Hur i hela friden imponerar han på henne? Genom läsning såklart. Och han gör studiet av läsning och bibliotekarieerövring till en konst. Hyssj är bibliotekariens våta dröm.

Här kan du hitta alla tips från dagens Bok&Mat.
Vi återkommer om datum för nästa Bok&Mat! Men en fortsättning vill vi ha, eller hur?

Inga kommentarer: