onsdag 5 november 2008

Ett historiskt val

Det har väl inte undgått någon att Barack Obama vann det amerikanska presidentvalet med bred marginal. Av totalt 538 elektorsröster har 338 hittills gått till Obama. För första gången har en afro-amerikansk man makten i USA. Den amerikanska medborgarrättsrörelsen mot ras-åtskillnadslagarna startade 1955, Martin Luther King höll sitt berömda tal ”I have a dream” 1963, men först nu har USA alltså fått en president som inte är vit.

Valet är inte avslutat ännu, rösträkningen pågår fortfarande. Men redan har debatten kommit igång huruvida Obama verkligen kommer att göra skillnad för USA och för världen i stort. Kommer han att kunna påverka ekonomin och finanskrisen som drivs fram av en globaliserad marknad? Kommer han att t ex kunna driva igenom allmän sjukförsäkring, något som tidigare demokratiska presidenter gått bet på?

Komplicerade och intressanta frågor som det kanske kan vara svårt att hitta entydiga svar på. En bra början kan vara att läsa om Barack Obama och om USA:s historia.
På biblioteket finns mycket att välja på, här är några förslag:

Biblioteket har två böcker av Barack Obama:
Min far hade en dröm.
Att våga hoppas. Tankar om den amerikanska drömmen.

och dessutom:
Andreas Bågenholm: Styrelseskick i elva länder

Howard Zinn: Det amerikanska folkets historia

En person som har bidragit till att bilden och kunskaperna om USA har breddats och nyanserats i Sverige, är Göran Rosenberg, författare och reporter på TV 4. Han har skrivit boken Friare kan ingen vara. Den amerikanska idén från revolution till Reagan – och lite till. Boken är mycket intressant läsning om USA:s politiska historia.

Under oktober har TV 4 visat hans reportageserie: Rosenbergs Amerikas val. Serien visar ett mer mångfacetterat USA, långt från de klichébilder som vi vanligtvis får oss serverat genom olika mainstream filmer och TV-serier. Den som missade serien när den sändes, kan se den på TV 4 webb.

1 kommentar:

Elisabet sa...

Film på NewYorkTimes.com om reaktionerna runt om i världen efter valet:
http://video.nytimes.com/video/2008/11/05/world/1194831860550/worldwide-reactions-to-the-us-election.html?partner=permalink&exprod=permalink