måndag 17 november 2008

Den 20 november ska Sveriges riksdag rösta om EU:s nya fördrag: Lissabonfördraget.



Under 2000-talet har EU utvidgats och antalet medlemsstater har nästan fördubblats. Antalet är i dag 27 samtidigt som fler nya länder är så kallade kandidatländer, dvs de för förhandlingar med EU om att bli accepterade som medlemmar.

Utvidgningen har gjort att man anser att EU:s arbetsformer behöver förändras. Sedan 2003 har man haft långa och hårda förhandlingar om ett nytt fördrag och 2007 blev Lissabonfördraget klart. Det nya fördraget föreslår förändringar i organisationen, hur besluten tas och hur den nationella representationen ska fungera. Under 2008 ska det godkännas av alla medlemsstater, antingen genom folkomröstning eller genom beslut i respektive parlament. Lissabonfördraget trädet då i kraft innan valet till Europaparlamentet 2009.

På torsdag är det alltså Sveriges riksdag som har omröstning, Sverige blir bland de sista av EU:s medlemsstater som godkänner det nya fördraget.

När en folkomröstning på Irland förkastade EU-fördraget i juni väckte det visst rabalder även här i Sverige, eftersom villkoret för att fördraget ska gå igenom är att alla stater godkänner det. Vad som nu händer är inte klart, eventuellt drar allt ut på tiden igen. I Sverige har det sedan i somras varit ganska tyst både i massmedia och från politiker om Lissabonfördraget. Lite konstigt kan man tycka eftersom det är ett viktigt beslut för Sverige och för EU.

Men den som vill informera sig om det nya fördraget har ändå många möjligheter. På biblioteken finns böcker som behandlar EU ur många olika aspekter och vi har dessutom EU:s officiella informationsmaterial.

På webben kan man också hitta bra information, till exempel:


Wikipedias artiklar om EU och om Lissabonfördraget

EU-Kritik är en webbportal som samlar information och artiklar från EU-kritiker från alla riksdagspartier.

Inga kommentarer: