onsdag 29 oktober 2008

Deckare i Stockholmsmiljö

Viksjö biblioteket skyltar just nu med deckare i Stockholmsmiljö. Deckare är en mycket populär genre hos våra låntagare och det är något speciellt med att läsa böcker som utspelar sig i ens egen närmiljö och att känna igen platser, gator och byggnader.


Här tipsar Viksjö-personalen om sina bästa Stockholmsdeckare:

Ulla tipsar: Karin Alvtegen skriver bra och spännande, mer psykologisk thriller än deckare och skildrar Stockholm ur flera perspektiv. Både överklassens och uteliggarnas Stockholm ryms i hennes böcker.

Karin tipsar: Bland Stockholmsdeckarna rekommenderar jag Inger Frimanssons böcker, som egentligen inte är deckare i klassisk mening. Det förekommer knappt poliser i hennes böcker och inga mordutredningar. Berättelserna är istället psykologiska thrillers där ondskan lurar bakom gardinerna i radhusområdet i Hässelby, där många av hennes böcker utspelas. Bakom de till synes vanliga människornas fasader döljer sig frustration, rädsla och ångest, mörka hemligheter och dunkla aningar. Vem vet vad som döljer sig i Mälarens svarta djup....

Ingrid tipsar: Vill ni ha en välskriven deckare med en bra historia, mycket spänning och en del humor då skall ni absolut läsa Arne Dahls böcker. Bra Stockholmsskildringar. Författaren jämförs ibland med Sjöwall-Wahlöö vilket jag kan förstå. Ljudbok rekommenderas.

Kajsa tipsar: Tjuvarnas marknad av Jan Guillou står egentligen inte på deckar-hyllan men jag tycker att den platsar ändå. Bokens deckarintrig är baserad på ett autentiskt rättsfall där en liga bestående av överklassungdomar specialiserar sig på att göra inbrott hos sina egna föräldrar för att finansiera sitt dyra leverna. Jag gillar boken har viss humor samtidigt som den är samhällskritisk. Roligt är också att man får återse huvudkaraktärerna från Guillous bok Ondskan. Ljudboken är ljuvligt inläst av Thomas Bolme.

1 kommentar:

Anonym sa...

Vilket perfekt bra inlägg! /SL