tisdag 28 oktober 2008

Mode är politik

Den 1 oktober hade Jakobsbergs sin andra Bok&Mat-lunch på biblioteket. Jag anknöt till Järfälla kommuns demokrativecka och tipsade om Stil och politik.

Varför klär sig politiker som de gör? Den frågan, och många andra – får man svar på i boken Stil och politik. Författarna Göran Greider, chefredaktör på Dala-Demokraten, och Barbro Hedvall, politisk redaktör på Dagens Nyheter är båda mycket klädkunniga. Hedvall är mycket modeintresserad, Greider mycket ointresserad.
Läsaren får veta varför en klädsel enbart i vitt eller svart är omöjliga på en politiker. Frisyrer, skägg och hängslen ägnas särskilda kapitel.

Barbro Hedvall skriver om kvinnans roll i samhället och hur ledigare kläder gjort det lättare för kvinnor att ta aktiv plats i samhället. Hon hävdar att Coco Chanels lansering av bekväm trikå och långbyxor var starten för kvinnans friare roll.

Även nutida politiker ägnas intresse. Vad utmärker/utmärkte Göran Perssons, Fredrik Reinfeldts, Mona Sahlins och Maud Olofssons klädstilar?

Göran Greider och Barbro Hedvall har skrivit vartannat kapitel om stora och små klädfrågor. Mode är verkligen politik och därmed demokrati.

/Kerstin Gerén

Inga kommentarer: