måndag 27 oktober 2008

Hur långt är du beredd att gå för att rädda en vän?

I början av boken ”…alla för en” av Maria Adolfsson möter läsaren tre Stockholmstjejer i trettioårs-åldern. De är nära vänner, har en lång historia ihop och även om de inte är så lika varandra så tillbringar de det mesta av sin fritid ihop. Ingen av tjejerna är egentligen nöjd med sitt liv, allt liksom bara flyter på, som det alltid har gjort.

Först tyckte jag att den här historien var så märklig, tre missnöjda tjejer som lever olika liv. Berättelsen haltade som en ostämd orkester. Men när jag kom längre in i boken märkte jag vilken mörk och dramatisk historia detta är och som tjejerna kämpar för att göra sig fri ifrån.

Egentligen är huvudpersonen i handlingen en fjärde tjej, Kajsa, den yngsta och mest sårbara. Som ung och med allt för lite livserfarenhet träffar hon en äldre man som är känd programledare och dessutom världsvan och karismatisk. Passionen är överväldigande och förnuftet långt borta. Kajsa vet att mannen varit gift förut och att hustrun dött i en tragisk båtolycka. Efter ett tag märker vännerna att Kajsa förändras och när de förstår varför, vet de att de måste agera. Även om Kajsas upprättelse kommer att kosta vännerna mycket, så tycker de att de inte har något val.

Maria Adolfsson skriver bra, hon berättar sin historia skickligt. Berättelsen är inte enbart en spännande bladvändare utan ger läsaren mycket att tänka på. Den presenterar ett moraliskt dilemma – hur långt kan man gå för att rädda en annan människa?

Den här boken finns på bibliotekets debutanthylla. Där kan du hitta romaner av författare som inte har hunnit bli etablerade ännu. Perfekt för dig som vill hitta nya favoritförfattare.


Birgitta Vinnå

Inga kommentarer: