måndag 27 oktober 2008

Kina, hopp och kärlek

För er som blivit mer intresserade av det kinesiska samhället av idag efter alla reportage i samband med OS i Peking, och alla er andra, vill jag tipsa om två helt fantastiska filmer som kan lånas på biblioteket i Jakobsberg.

Stilla liv av Jia Zhang Ke
Hur blev egentligen livet för de miljoner kineser som tvingades lämna hus och hem för att den gigantiska vattenkraftsdammen i Yangze-floden skulle kunna byggas? Vad blev det av relationerna, kärleken och tron på framtiden?
Ett stilla liv är en sorgsen men även hoppingivande film om den lilla människans förmåga att orka leva vidare, hitta nya infallsvinklar och därmed få livet att ta en annan vändning. Trots det seriösa anslaget i denna dramadokumentär lockas man dock släppa fram många förlösande skratt åt dråpliga situationer och plumpa handlingar. Filmen ger även fantastiska naturupplevelser.


Tuyas bröllop av Wang Quan An
Här är handlingen förlagd till stäppen i det Inre Mongoliet, en autonom region i Kina. Vi får följa Tuyas kamp som ensamförsörjare för familjen när maken blivit handikappad. Vi får följa henne i kampen för överlevnad och ett värdigt, självständigt liv. Det handlar om en stark kvinna i ett patriarkalt samhälle och alla människors utsatthet i en totalitär stat. Här sitter grundsynen om familjens makt mycket hårt och arrangerade äktenskaps har fortfarande stor betydelse.
Se filmen och häpnas över Tuyas styrka och envishet, om relationer och kärlek. Filmen ger oss i mångt och mycket djupare kunskaper om denna region än vad en vanlig dokumentärfilm ens kommer i närheten av.

/Karin Hed

Inga kommentarer: