tisdag 28 oktober 2008

Den ALLRA sista boken från Finistère

Sista boken från Finistère
av Bodil Malmsten

Vi som med både stilla förundran stor förtjusning följt Bodil Malmstens yttre och inre resa i Priset på vatten i Finistère kan inte lägga ifrån oss denna sista del innan sista sidans sista ord är läst. Vi vill få svar på varför denna tappra människa, kallad madame la Suède av grannarna, nu flyttar från den plats på jorden som hon efter sju år betraktar som sin egen, sitt hem.


Nej vi får inget inget 'svar', men en förståelse för att vare sig hon är hemma i mellersta Norrlands inland och fjälltrakter, i Stockholms södra förorter eller i franska Finistère kan 'hemma' bli en tyngd alltför svår att bära i förhållande till den frihet man också hela tiden söker.


Äldst, yngst eller mittemellan
av Elisabeth Schönbeck
Det talas mycket om personkemin, att vi inte 'går ihop' med vissa personer men desto bättre med andra. Handlar allt detta i själva verket om vår position i syskonskaran, om vi är yngst, äldst eller mittemellan eller helt enkelt endabarn?

Elisabet Schönbeck har i många år forskat i syskonrelationer och ger oss här redskap för att logiskt förstå varför vi har blivit de vi är, hur vi kan undvika onödiga konflikter eller komma ur sådana som redan finns. Allt mycket beronde på hur både våra egna och våra föräldrars syskonrelationer varit.
/Karin Hed

Inga kommentarer: